Krokodilbőrbe bújt gyík

Ez a fekete hüllő inkább megvárja, míg zsákmánya a szájába repül, csak hogy ne veszítsen sok energiát a vadászat során.

A fekete tobzosfarkú gyík (Cordylus niger) egy apró endemikus hüllő, ami csak Nyugat-Fokföldön fordul elő. Elsősorban a Fokváros fölé tornyosuló Asztal-hegy szikláin, a Jóreménység fokánál és Cape Point kövein találkozhatunk vele. Egy kisebb izolált populáció él északabbra is, Langebaan mellett a Saldanha-öbölben.

Fürge állat, a legtöbbször mégis mozdulatlanná merevedve figyelhetjük meg, miközben a sziklákon sütkérezik. Búvóhelyétől soha nem távolodik el igazán, és ha veszélyt érez, vagy csak egyszerűen rossz az időjárás, visszahúzódik a kövek alatti repedésekbe. A legnagyobb eséllyel a Fokváros körül elterülő nemzeti parkban és a botanikus kertekben kaphatjuk lencsevégre, de néha felbukkan városi környezetben is, ha talál megfelelő rejtekhelyet. A tobzosfarkú territoriális állat és magányos életet él. Én is egyedül láttam, amikor lefényképeztem a Fok-félsziget egyik eldugott szegletében, Cape Point közelében.

Cordylus niger

A közepes termetű gyík nagyjából 7 centiméter hosszú. Lapos állat, szemei széles feje tetején ülnek. Testét háromszögletű hegyes pikkelyek borítják, melyek miatt olyan hatást kelt, mintha egy miniatűr krokodil lenne. A faj egyik afrikaans neve is erre a hasonlatra utal. Fekete színét a melanizmusnak köszönheti, ez segít neki abban, hogy elegendő mennyiségű hőt raktározzon el napozás közben. A többletenergiára szüksége is van az Atlanti-óceán partvidékét jellemző, kissé hűvösebb éghajlaton.

A fekete gyík főleg rovarokat eszik, de néha növényi eredetű táplálékot is magához vesz. Nem egy aktív, zsákmánya után futó vadász, inkább csak egy helyben gubbaszt és prédára vár, majd elkapja a felé repülő rovarokat. Ő maga is könnyen áldozatául eshet a ragadozóknak, a kígyók, a madarak és a mongúzok is lesnek rá.

A tobzosfarkú ősszel szaporodik. Elevenen szül, ami azt jelenti, hogy a megtermékenyített tojások a nőstény testében fejlődnek és repednek meg, majd az anya a tojásból már kibújt 1-3 kicsinek ad életet. A fiatal gyíkok születésük után azonnal önállósodnak, anyjuk nem gondozza őket. Ivaréretté 3 éves korukban válnak.