Az állatok királya

A többi nagymacskával ellentétben az oroszlán társas lény, a falka számos előnnyel jár a családtagok számára.

Az oroszlán (Panthera leo) a macskafélék családjába tartozik. Termetét tekintve a második legnagyobb nagymacska a tigris után, és neki van a leghangosabb ordítása, amely 8 kilométerre is elhallatszik, dorombolni viszont nem tud.

Panthera leo

A legtöbb egyed Afrika középső és déli fás területein, valamint a félsivatagos bozótosban él, de a kontinens keleti és nyugati vidékein is előfordul egy-egy kisebb populáció. Habár valaha egész Afrikát benépesítette, a mértéktelen vadászat miatt állománya mára megcsappant, és egyes alfajai ki is haltak.

Panthera leo

Az állat zömök testalkatát viszonylag alacsony és vaskos lábainak köszönheti. Egy felnőtt hím testhossza eléri a 170-250, marmagassága a 90-120 centimétert, súlya pedig a 150-250 kilogrammot. A nőstény teste ezzel szemben csupán 140-175 centiméter hosszú, marmagassága 80-110 centiméter, és súlya 120-182 kilogrammot nyom. A kifejlett hím feltűnő sörénnyel rendelkezik, amely az egyes alfajoknál eltérő árnyalatú lehet.

Panthera leo

Az oroszlán falkában él, amely általában 5-6 felnőtt nőstényből, azok kölykeiből, és egy, esetleg két, egymással rokoni kapcsolatban álló hímből áll. Egy kisebb családot én is szemügyre tudtam venni egy botswanai szafari során a Chobe Nemzeti Parkban. Az öreg hím egy fa árnyékában lustálkodott, a 3 nőstény és kölykeik pedig kicsit messzebb, a tisztáson pihentek. Az egyik anya kölykeit szoptatta, a pindurka oroszlánok csupán pár hetesek voltak.

Panthera leo

Az oroszláncsalád tagjai között rendkívül erős kötelék alakul ki, amely sok előnnyel jár. Falkában eredményesebben vadásznak, a család szociális biztonságot jelent számukra, és a kölyköknek is nagyobb az esélyük arra, hogy megéljék a felnőttkort. A felnőttek ezért agresszíven védik territóriumukat a betolakodóktól. A vezér hím gyakran járőrözik, hogy megjelölje saját területüket. Időnként mégis előfordul, hogy egy új, erős hím veszi át a király helyét a családban, megöli elődje kölykeit, és a falka összes nőstényével párosodik, hogy kizárólag saját vérvonalát és génállományát örökítse tovább.

Panthera leo

A nőstény 110 napig tartó vemhesség után 1-4 kölyköt hoz a világra, súlyuk ekkor egyenként 1-2 kilogrammot nyom. Az anya családtagjaitól távolabb, egy búvóhelyen rejtegeti kicsinyeit, és 6-8 hetes koruk előtt nem is mutatja be őket a falkának. Az apró oroszlánok születésükkor teljesen magatehetetlenek és vakok, szemüket csak egy hét után nyitják ki, és további 2 hét múlva kezdenek el járni. A kölykök csaknem 80 százaléka elpusztul még 2 éves kora előtt. Gyakran a ragadozók végeznek velük, a hiénák, a sasok, a sakálok és a kígyók ugyanis mind vadásznak rájuk.

Panthera leo

Amikor egy fiatal hím eléri a 2-3 éves kort, elhagyja családját, és egy ideig magányosan él. Néha még egyes nőstények is leválnak családjuktól, hogy önállóan élhessenek, ennek az életmódnak azonban hátrányai is vannak. Egy egyedülálló anyának kevés esélye van arra, hogy sikeresen nevelje fel utódait.

Panthera leo

Az oroszlán ideje legnagyobb részét pihenéssel tölti, naponta 20 órát alszik. Habár vadászni nappal is szokott, zsákmányszerző útra főleg alkonyat után indul. Leginkább antilopra, gnúra, zebrára, esetleg varacskosdisznóra hajt, de néha a vízilovat is megtámadja. Az orrszarvút és a kifejlett hím zsiráfot viszont kerüli, nehogy megsérüljön. Nyakra támad, áldozata torkát átharapja vagy megfojtja.

Panthera leo

A prédát általában a nőstények szerzik, mert jobb vadászok a hímnél. Mivel kisebb a termetük, testük nem hevül fel olyan hamar, mint a falkavezéré, ráadásul gyorsabbak és mozgékonyabbak is. Alkalmanként a hím is velük tart, bár inkább magányosan szeret vadászni. Ha egyedül teríti le áldozatát, a húst nem szívesen osztja meg családtagjaival, míg ha a nőstények szerzik az élelmet, ő is részt vesz a falatozásban.

Panthera leo

Kevésbé köztudott, de az oroszlán dögöt is eszik, sőt, táplálékának felét ez teszi ki. A botswanai falka is, amelyet a Chobe területén láttam, egy elpusztult elefántból lakmározott. Bár magát a vacsorát nem láttam, de a bokrok mögött feltűnt a tetem, és a nagymacskák véres pofája is erről tanúskodott.

Panthera leo

Az emberen kívül csak a nílusi krokodil jelent veszélyt számára, igaz, az oroszlán is megölheti. Vadon mintegy 10-15 évig él, fogságban viszont elérheti a 20 éves kort is.