Tűzhal

Egyike a legdekoratívabb és egyben legveszélyesebb tengeri halaknak.

A tűzhal (Pterois antennata) a skorpióhalfélék családjába tartozik, melyet a köznyelv boszorkányhalnak, sárkányhalnak, pulykahalnak és korallördögnek is hív.

A Vörös-tengerben, az Indiai-óceán vizeiben és a Csendes-óceán nyugati felén, Polinéziában őshonos. A partmenti lagúnákban és a korallzátonyok mentén nagyjából 2-50 méteres mélységben él. Természetes élőhelyén nem, de fogságban nekem is sikerült megfigyelnem. A Réunion szigetén található SaintGillesLesBains-i akváriumban, az óceán trópusi élővilágát bemutató intézményben tudtam lefényképezni ezt a békésnek tűnő halat.

Pterois antennata

A legfeljebb 20 centiméter hosszúságú testéből a hátán antennaszerű tüskék állnak ki, melyek szúrása mérgező. Mirigyei az úszók tövében találhatók, melyek olyan agresszív mérget termelnek, amely egyből megbénítja áldozatát, és még az emberre nézve is halálos lehet. Piros testét hasonló színű, de sötétebb árnyalatú függőleges sávok és fehér csíkok tarkítják.

Nappal a szirtek között rejtőzködik, éjszaka viszont aktívvá válik, és zsákmányra vadászik. Garnélával és sziklarákokkal táplálkozik.