Fehér orrszarvú

Bolygónk egyik legnagyobb szárazföldi állatának az emberen kívül alig akad ellensége.

A szélesszájú orrszarvú (Ceratotherium simum) a páratlanujjú patások rendjébe tartozik. Egy hibás fordítás miatt fehér orrszarvúként is emlegetik, de ennek igazából semmi köze a színéhez. A búr telepesek ugyanis „wijd”-nek nevezték el, ami hollandul azt jelenti, hogy széles, de ezt az angolok „ white”-nak, vagyis fehérnek értették.

Afrika füves és bozótos pusztáin él, állományának csaknem egésze 5 országra korlátozódik: Dél-Afrikában, Namíbiában, Zimbabwében, Kenyában és Ugandában találkozhatunk vele. Életterülete viszont annyira összezsugorodott, hogy ma már szinte csak a nemzeti parkokban látható. A dél-afrikai Krugerben én is szemügyre tudtam venni ezt a robusztus óriást.

Ceratotherium simum

Az orrszarvú az elefánt után a második legnagyobb szárazföldi állat. Egy kifejlett egyed teste 340-400 centiméter hosszú, marmagassága 160-186 centiméter. A nőstény súlya átlagosan 1700, a hímé pedig 2300 kilogramm. Legfőbb ismertetőjegye hatalmas orrszarva, mely teljes egészében keratinból áll. Az első jóval nagyobb a hátsónál, átlagosan 60 centiméter hosszú, de akár 1,5 méteresre is megnőhet. Vastag bőre szürkés, esetleg barnás-vöröses színű. Hallása és szaglása kitűnő, látása viszont gyenge.

Az orrszarvú a nap felét legeléssel tölti. Főleg fűfélékkel táplálkozik, de időnként leveleket és gyümölcsöket is eszik. Ha elég víz áll a rendelkezésére, naponta kétszer is iszik, de akár 4-5 napot is kibír folyadék nélkül.

A tehenek borjaikkal kisebb csoportokba tömörülnek, a bikák ezzel szemben magányos életmódot folytatnak. Egy domináns egyed területét ürülékével és vizeletével mindig megjelöli, azt rendszeresen ellenőrzi, és a többi betolakodó hímmel szemben ellenségesen lép fel. Más fajokkal szemben azonban rendkívül toleráns, még az emberrel is, aki viszont értékes és ékes szarva miatt sokszor az életére tör. Termete miatt más természetes ellensége nincs igazán, még a fiatal állatokat is csak elvétve merik megtámadni a ragadozók.

Ceratotherium simum

A nőstény 6-7, a hím 10-12 éves korában válik ivaréretté. Az udvarlás után a párzásra a hím felségterületén kerül sor. A pár nagyjából 5-20 napig marad együtt, majd a tehén elhagyja társa territóriumát. Egyetlen kicsinyét 16 hónapig tartó vemhesség után hozza a világra, melynek súlya születése pillanatában 40-65 kilogrammot nyom. Az anya borját hevesen védelmezi és gondoskodik róla. A kicsit mintegy 1 évig szoptatja, de az utód csak 2-3 éves korára válik teljesen önállóvá.

A szélesszájú orrszarvú körülbelül 40-50 évig él.