A rétisas

A tudósok szerint ez a félelmetes tekintetű ragadozó madár egy életre választ társat magának.

A lármás rétisas (Haliaeetus vocifer) a vágómadárfélék családjába tartozik, nevét messzire elhallatszó hangjáról kapta. Dél-Szudán, Zambia és Zimbabwe nemzeti madara.

Haliaeetus vocifer

A Szaharától délre bárhol előfordul Afrikában, ahol megfelelő mennyiségű víz és prédaállat található, de a sivatagos és száraz területeket kerüli. A halastavak, folyók és lagúnák környékét kifejezetten kedveli. Kétszer is sikerült lencsevégre kapnom, a dél-afrikai Kruger Nemzeti Parkban és a botswanai Chobe Nemzeti Parkban. Mindkét esetben szinte mozdulatlanná merevedtek, csak fejüket mozgatták időnként, és szigorú tekintettel kémlelték a tájat. A rétisas akár órákon át is képes így gubbasztani a fán.

Egy felnőtt egyed megjelenése tiszteletet parancsoló. Míg feje, melle, nyaka és farka fehér, addig hasa és lába tollazata sötétbarna. A 175-210 centimétert is átfogó szárnya viszont fekete. Teste 70-76 centiméter hosszú, súlya 2-3,6 kilogrammot nyom. A tojó majdnem egy kilogrammal nehezebb a hímnél, ez a méretbeli különbség más ragadozó madarakra is jellemző. Arca nagy részén csupasz, sárga bőrfelület látható, és hatalmas, fekete kampós csőre van, amellyel könnyűszerrel széttépi áldozatát. A lába végén lévő óriási karmok csőréhez hasonlóan félelmetesek. A fiatalok testét szüleikkel ellentétben szürkésbarna tollak borítják, és szemük is világosabb.

Haliaeetus vocifer

A rétisas elsősorban halakkal táplálkozik, de madarakat, kisebb emlősöket, főleg majmokat és szirtiborzokat, továbbá vízi teknősöket és fiatal krokodilokat is fogyaszt. Kitűnő és ügyes vadász, hamar elkapja zsákmányát, melyet azután felcipel egy fára vagy bokorra, így el tudja kerülni, hogy a többi ragadozó vagy dögevő elorozza azt előle.

A száraz évszakban szaporodik, amikor alacsony a vízállás. A tudósok úgy vélik, hogy a rétisas egy életre választ párt. Rendszerint egy magas fa tetejére építi fészkét, melynek átmérője akár 2 méter, mélysége pedig 1,2 méter is lehet. A tojó 1-3 fehér, vörös pettyekkel tarkított tojást rak a fészekbe, melyeket 42-45 nap alatt költ ki. A hím csak akkor kotlik a tojásokon, amikor a tojó vadászni indul. A fiókákat általában sikeresen felnevelik, és az apró madarak közt nincs versengés. A fiatalok 70-75 nappal azután, hogy kibújtak a tojásból, önállóvá válnak, de gyakran még további 2 hétig szüleikkel maradnak, mielőtt elhagynák territóriumukat. A rétisas hosszú életű madár, a természetben a 24 évet is megérheti.