A futórák

A trópusok tengerparti kövein gyakran megfigyelhetjük ezt a rákot, melynek páncélja sokféle színben pompázhat.

A grapsus egy ráknem, amely a tízlábú rákok rendjébe tartozik. Típusfaja a Csendes-óceán keleti és az Atlanti-óceán nyugati partjain előforduló vörös tarisznyarák (Grapsus grapsus). Fényképeimen viszont egy indiai-óceáni rokona látható.

Bár nem sikerült teljes mértékben beazonosítanom a fajt, valószínűleg a Grapsus tenuicrustatust sikerült lencsevégre kapnom. Magyar nevét sem tudtam kideríteni, a francia szakirodalom „közönséges futórákként” hivatkozik rá.

Ez a faj az Indiai- és a Csendes-óceán trópusi vizeiben él, élőhelye a Vörös-tengertől Francia Polinéziáig terjed. A sziklás és korallban gazdag partszakaszokat kedveli. Vedleni a szabadban, a levegőn szokott. Mindenevő, algákkal és apró állatokkal, tetemekkel táplálkozik.

A kis ízeltlábúra a Mauritiushoz tartozó, parányi Rodriguez-szigeten a tengerparton sétálva bukkantam rá. A köveken napozott, páncélja kerek és szinte teljesen lapos volt. Előfordulási helyétől függően lehet kékes színű, fekete, gesztenyebarna, narancssárga és piros, amit sárgás vagy fehér barázdák díszíthetnek.

Szemei feje két szélén ülnek. 5-ből 4 pár lába alacsonyan, de elég hosszan terül szét ahhoz, hogy gyorsan és könnyen elfuthasson, ha veszély esetén búvóhelyére kell menekülnie. 2 ollója sötétpiros, esetleg barna, és viszonylag kicsi. Egy felnőtt rák legfeljebb 8 centiméteresre nő meg.