Tűzszínű fodi

Ez a rikító színű madár fűszálakból szövi fészkét az Indiai-óceán szigetein.

A madagaszkári vörös fodi (Foudia madagascariensis) a szövőmadárfélék családjába tartozik. Nincs még egy olyan csoport, amelyik ilyen alaposan tervezné meg hajlékát. A fodi fűszálakból szőtt fészke a fák magasan lévő ágairól úgy csüng le, mint egy apró zsák.

Az élénkpiros színű madár Madagaszkáron honos. Nem veszélyeztetett faj, gyakran felbukkan az afrikai szigeten, és nagy csapatokban él. Az ember betelepítette más indiai-óceáni területekre is, így megfigyelhető a Mascarenhas-szigetcsoporton, a Seychelle-szigeteken és a Comore-szigeteken. Réunionon és Mauritiuson bíborosnak hívják, talán a külleme miatt.

Foudia madagascariensis

Egy májusi esős délután a réunioni Saint Paulban pillantottam meg életemben először a vörös fodit. Eredetileg a természetbe készültem túrázni, de a zivatar arra kényszerített, hogy megváltoztassam a tervemet és a városban maradjak. Sötét felhők gyülekeztek az égbolton, és nyomasztó komorság telepedett az egyébként hangulatos kis településre. Hirtelen felbukkant a fodi egy közeli drótkerítésen. Virító narancsosvörös színével azonnal kitűnt a szürke betonrengetegből.

A madár nagyjából akkora volt, mint egy széncinege. A vörös fodi átlagos tömege 14-19 gramm, testhossza 12,5 centiméter. Közeledtemre sem röppent el, úgy tűnt, nagyszerűen alkalmazkodott a városi környezethez. A zárt erdőkön kívül szinte mindenhol jól érzi magát, a mezőgazdasági területeken, a bozótosban, az erdős ligetekben és az alacsonyabban fekvő hegyvidéken is megtalálható. A rizsföldeket különösen kedveli. Madagaszkáron gyakran kártevőnek tekintik, mert a magokat kicsipegetve jelentős kárt okoz a gazdáknak.

A tűzszínű egyed, amiről a fotókat készítettem, hím volt. Tollazata a párzás idején még ennél is vibrálóbb vörössé válik, mintha csak az udvarlás lázában égne. Szeménél fekete sáv fut körbe, csőre rövid és erős. Szárnya és farka barna. A tojónak azonban nincs ilyen díszes kültakarója, egész testét barna tollak borítják.

Foudia madagascariensis

A fodi egyéves korában válik ivaréretté. A párzás februárban kezdődik és májusig tart, ekkor a tojó egészen a fészekig követi a hímet. A költési időszakban a pár leválik a csoporttól. A tojó 2-4 tojást rak, és nagyjából 2 hét múlva kibújnak a fiókák. A fiatal madarak újabb 2 hét után már ki is repülnek. Felnevelésükben a pár mindkét tagja részt vesz.

A vörös fodi általában csak a fűfélék és gabonafélék magjaival táplálkozik az év nagy részében, de amikor fiókáit neveli, a rovarokat is elkapja, hogy minél fehérjedúsabb táplálékot biztosítson a gyorsan felcseperedő madárkáinak.