Királykék doktorhal

Ez a trópusi hal ihlette a Némó nyomában című animációs film egyik főszereplőjének, Szenillának az alakját.

A palettás doktorhal (Paracanthurus hepatus) a sügéralakúak rendjébe tartozik. A húsában található toxinok miatt mérgező, ezért emberi fogyasztásra nem alkalmas, de szépsége miatt rendkívül népszerű, így egyike a leggyakoribb akváriumi halfajoknak. Én is egy, a tenger élővilágát bemutató intézményben, a Réunion szigetén található SaintGillesLesBains-i akváriumban kaptam lencsevégre ezt a pompás megjelenésű halat.

Az Indiai- és a Csendes-óceánban él, Kelet-Afrikától Japánig, délen pedig Új-Kaledóniáig szinte bárhol előfordul, nagy példányszámban viszont sehol sem találkozhatunk vele. A meleg trópusi vizet kedveli, melynek hőmérséklete 24-26 Celsius fok között ingadozik. Szeret a korallzátonyok sűrűjében úszni, de ha veszélyt észlel, azonnal a virágállatok ágai közé bújik.

Paracanthurus hepatus

A doktorhal lapos, alakja hosszúkás, de kerek, hátán és hasán tüskék találhatók. Legfeljebb 30 centiméter hosszúra nő meg. Lilás árnyalatú, királykék testét széles fekete sáv tarkítja, élénksárga farkával pedig egyből kitűnik környezetéből. Az indiai-óceáni egyedeknek még a hasa is sárga.

Párban vagy 8-14 egyedből álló kis rajba verődve él. A fiatalok szinte csak planktonnal táplálkoznak, a felnőttek viszont olyan algát is esznek, mely egyébként túlszaporodna, így hozzájárulnak az ökoszisztéma egyensúlyának fenntartásához is.

Az ívásra késő délután vagy az esti órákban kerül sor, pikkelyeit ekkor világoskék színűre változtatja. A hím párzás előtt agresszíven követi a nőstényt. Az apró, 0,8 milliméter átmérőjű, megtermékenyített ikrák könnyen lebegnek a vízben, és az áttetsző, ezüstös színű lárvák 24 órával később kelnek ki. Ivaréretté 9-12 hónapos korukban válnak.