Kék golgotavirág

A passiógyümölcs ihlette a keresztény szimbolizmust, a virág minden egyes része Krisztus szenvedéstörténetét jelképezi.

A kék golgotavirág (Passiflora caerulea) Dél-Amerika öt országában, Brazíliában, Uruguayban, Chilében, Argentínában és Paraguayban őshonos. Az utóbbi államnak egyben nemzeti virága is. Hívják még Jézus virágának, kék koronának, az öt seb virágának, déli szépségnek, vad sárgabaracknak és passiógyümölcsnek is. Japánban óranövénynek nevezik, mert szirmai a középen található porzókkal és bibékkel együtt egy óraszerkezetre emlékezteti a  felkelő nap országának népét.

Passiflora caerulea

Szépsége miatt a Föld mérsékelt égövi régióiban is nevelik. Spanyolországban, Kaliforniában, Hawaiin és Új-Zélandon olyan mértékben elterjedt, hogy már inváziós fajnak tekintik. A különleges virágot a franciaországi Toulonban, a Földközi-tenger partján fényképeztem le.

Fás szárú, zárvatermő növény, amely 10 méter magasra is megnő. Ha talál olyan támasztékot, amire felkapaszkodhat, akár 15-20 méterre is felnyúlhat, ezért gyakran ültetik falak mellé. Lehet lombhullató vagy félörökzöld is. Minden talajtípust tolerál, és még a fagyot is jól viseli. Közvetlen napfényben és félárnyékban is jól érzi magát. Általában májustól szeptemberig virágzik, de a trópusokon egész évben virít és édes illatot áraszt. Beporzását a hártyásszárnyúak, leggyakrabban a méhek és a dongók végzik. Narancsszínű, ovális bogyótermése 6 centiméter hosszú, és sok magot tartalmaz. Ez a fajta passiógyümölcs is ehető ugyan, de nem olyan ízes, mint a maracuja.

Passiflora caerulea

A golgotavirágot a keresztények Jézus passiójához hasonlítják. A 10-18 centiméter hosszú, karéjos levelekben a lándzsahegyet látják, amely átszúrta Krisztus testét, és a növény köré fonódó kacsokban pedig az ostort, amellyel megkorbácsoltákA virág közepén lévő termő- és porzótájat háromszínű, kék, fehér és lila szálak veszik körbe, melyek a töviskoronát jelképezik. Az 5 zöldessárga porzó Krisztus sebeit, a 3 bíbor bibe pedig a szögeket szimbolizálják, melyekkel a keresztre feszítették. A fehér szirom- és csészelevelek az apostolokat jelenítik meg.

A golgotavirág kivonatából előállított termékek ismertek stresszoldó hatásukról. A Karib-térségben és Mexikóban gyökerét féregűzőnek és idegcsillapítónak használják. Mauritiuson az álmatlanság ellenszere. Argentínában mikrobaellenes készítményekbe keverik és tüdőgyulladásban szenvedő betegeknek adják. Olaszországban népszerű görcsoldó és idegnyugtató szer.