Gyöngyházlepke

Ez a borostyánszínű pillangó az ibolyaféléket választja petéi bölcsőinek.

Az ibolya-gyöngyházlepke (Argynnis niobe) a tarkalepkefélék családjába tartozik. Európában, Anglia és Skandinávia északi területeinek kivételével, szinte bárhol előfordul a 2400 méteres tengerszint feletti magasságig terjedő vidékeken. Ázsia mérsékelt övi területein is megtalálható, főként Oroszországban, Kínában, Iránban és Koreában látható. Hazánkban védett állat. Leggyakrabban a Dunántúli- és az Északi-középhegység napos lankáin, valamint a déli homokos tájakon figyelhetjük meg május és augusztus között, miközben virágról virágra szálldos.

Argynnis niobe

Fényképemet a francia Pireneusokban, a Saint-Lary-Soulan települést környező egyik zöldellő mezőn készítettem. A pillangó éppen megpihent egy rózsaszín bogáncson. A délutáni napsugarak úgy világították meg fekete pettyekkel és hajszálvékony csíkokkal tarkított szárnyait, mintha egy tündöklő borostyán lenne. Hátsó szárnyának fonákja világossárga, és a közepén rozsdavörös vagy rozsdabarna foltok virítanak.

Közepes méretű lepke, első szárnyának fesztávolsága 45-55 milliméter. A nőstény némileg nagyobb a hímnél. Petéit elsősorban az ibolyafélék leveleire teszi le. A belőlük kibújó fekete és sárga színű hernyók testét fehér foltok tarkítják. Tápnövényeiket a réti imola és a különböző útifüvek alkotják.