Arany trombita

Ez a tölcsér alakú virág nemcsak csodálatos, hanem mérgező is.

A sárga dzsungelharang (Allamanda cathartica) a meténgfélék családjába tartozik. Dél-Amerika trópusi vidékein őshonos, eredetileg Brazíliából származik, de szerte a világon nevelik dísznövényként, ahol elegendő napsütés éri és magas a páratartalom. Nem szeret árnyékban lenni, és nem tűri sem a fagyot, sem a szikes vagy a lúgos talajt. Ha a körülmények megfelelőek, gyorsan növekszik. Eléri akár a hat méteres magasságot is, és még a falakra is felkapaszkodik.

A puerto ricói Canóvanas város hivatalos virágává választotta, Ausztráliában viszont inkább inváziós fajként tartják számon.

Allamanda cathartica

Réunionon láttam először ezt a cserjét, ami gyakori éke az ottani kerteknek, a meleg és nedves éghajlaton ugyanis kitűnően érzi magát. A szigeten arany trombitának hívják, de a Karib-térségben tejes liánnak nevezik. Utóbbi nevét onnan kapta, hogy a növény minden egyes része tejszerű nedvet tartalmaz.

Élénksárga, tölcsér alakú virágai feltűnő szépségűek, és ötágú, lekerekített csillagformában végződnek. A keskeny tölcsér belső fala sötétebb és cirmos. A dzsungelharang egész évben virágzik, és édes, gyümölcsös illatot áraszt. Magvai tüskés tokban ülnek, termése is szúrós. Levelei hosszúkásak és fényesek.

Ez a cserje sok más szép virágos növényhez hasonlóan mérgező. Irritálja a bőrt, lenyelve hányást, hasmenést okoz. Latin-Amerikában orvosságként is használják. Kubában főzetet készítenek a leveleiből, ami kitűnő hashajtó, Kolumbiában pedig a növény tejnedvét használják féreghajtóként. Azt is megfigyelték, hogy kivonata megkönnyíti a sebek hegesedését, de a macskáknál alacsony vérnyomást okoz.