Csokoládébarna fejű sirály

Ennek a madárnak a sötétbarna színű sisakját csak a nyári időszakban figyelhetjük meg, feje ugyanis télen kifehéredik.

A dankasirály (Chroicocephalus ridibundus) tudományos nevét rekedt hangú rikácsolásáról kapta. A sirályfélék családjába tartozik, és gyakran összetévesztik egyik rokonával, a fekete fejű szerecsensirállyal. A dankasirálynak azonban csokoládébarna színben pompázik a feje búbja, és szárnyai végén fekete foltok láthatók.

Chroicocephalus ridibundus

Teste nagy részét fehér és halványszürke tollak borítják, és a szemét fehér gyűrű szegélyezi. Lába és csőre bordó színű. Feje csak a nászidőszakban sötétbarna, télen azonban kivilágosodik. Ennek a sirálynak a hossza 33-43, szárnyfesztávolsága pedig 85-110 centiméter. Súlya nagyjából 200-400 grammot nyom, a hím kissé nagyobb társánál.

Európa és Ázsia nagy részén megtalálható, élőhelye egészen Mongólia határáig húzódik, de Kanada keleti partjain is megfigyelhető. A különböző földrajzi területeken élő populációk küllemében csekély eltérést fedezhetünk fel, a keleti madaraknak némileg hosszabb a csőre.

Chroicocephalus ridibundus

Vándormadár, télen a Földközi-tenger partvidékére költözik. Nekem is itt, a Rhône folyó deltavidékén található Camargue természetvédelmi területen sikerült lencsevégre kapnom.

Ez a sirály nem a nyílt tengerhez szokott, ritkán látni távol a parttól. Az édes és sós vízű mocsarak és tavak környékén, a mezőgazdasági területeken, sőt még a városban is fellelhető. Környezetéhez rendkívül könnyen alkalmazkodik, nem egy ijedős madár. A levegőben és a vízben egyaránt kiválóan mozog.

Chroicocephalus ridibundus

Mindenevő, de főleg állati eredetű táplálékot fogyaszt. Elkapja a rovarokat, a halakat, a férgeket, de dögöket, növényeket és szerves hulladékot is eszik.

Vízközeli telepeken költ, és a földön található fészkét nádból és egyéb növényi szárakból építi. A tojó évente egyszer, április és július között 2-4 aranysárga színű, foltos tojást rak le, melyeken 18-24 napig kotlik. A pár a fészkét agresszíven védelmezi, és a háborgatókat azonnal elüldözi. A fiókák 35 nappal világra jövetelük után már önállóvá válnak. A dankasirály elérheti a 30 éves kort is.